فهرست مطالب

مجله جستار های زبانی
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 72، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/23
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حوریه احدی* صفحات 1-38

    بررسی روند رشد زبان و آگاهی فرا‏زبانی کودک ازجمله مباحث اصلی مطرح در اختلالات یادگیری است. برخی معتقدند توانایی زبانی و فرازبانی نقش مهمی در توانایی خواندن کودکان نارساخوان و درنتیجه مشکلات آن ها دارد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی مهارت های زبانی و فرازبانی کودکان نارساخوان و طبیعی، و همچنین بررسی رابطه آن هاست. برای انجام این پژوهش میدانی شانزده دانش آموز نارساخوان و 32 کودک همتای سنی انتخاب شدند و بعد از اجرای آزمون های رشد زبانی و فرازبانی، نتایج آن ثبت و با نرم‏افزار اس.پی.اس.اس. تحلیل شد. براساس نتایج پژوهش حاضر در تمام خرده آزمون های رشد زبانی غیر از خرده آزمون واژگان ربطی تفاوت معناداری میان دو گروه طبیعی و نارساخوان وجود دارد. در بیشتر خرده آزمون های آگاهی واجی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد. برخلاف خرده آزمون قضاوت دستوری و آگاهی واژگانی، در خرده آزمون صرف زمان فعل تفاوت بین دو گروه کاملا معنادار است. در گروه طبیعی و نارساخوان، میان هر یک از خرده آزمون های آگاهی فرازبانی با برخی خرده آزمون های رشد زبانی هم بستگی وجود دارد و اما در گروه نارساخوان، غیراز هم بستگی میان خرده آزمون های آگاهی واژگانی با خرده آزمون واژگان شفاهی رشد زبانی، در هیچ مورد هم بستگی معنادار نیست. بنابراین یافته ها موید فرضیه کنش متقابل بین رشد فرازبانی و زبانی است و نشان می دهد کودکان نارساخوان برخلاف تکالیف آگاهی واژگانی، در اکثر تکالیف زبانی و آگاهی واج شناختی و اگاهی نحوی دچار مشکل هستند، لذا با توجه به هم بستگی مهارت های زبانی با فرازبانی، تقویت توانایی زبانی نحوی و واجی آن ها همراه با مهارت های مربوط به آگاهی نحوی و آگاهی واجی ضروری و مفید است.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، کودکان فارسی زبان، رشد زبان، آگاهی های فرازبانی
  • آنیتا امیری* صفحات 39-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هنرهای زیبا در ارتقای مهارت های گفتاری در بین فراگیران بزرگ سال زبان آلمانی انجام شد. در این پژوهش، از روش های کتابخانه ای و میدانی برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. بخش اول این مقاله به تبیین چرایی استفاده از هنرهای زیبا در آموزش زبان های خارجی می پردازد. بخش دوم نشان می دهد چگونه زبان و الگوهای تصویری هنری می توانند به صورت دو قطب میان رشته ای درهم آمیخته و در جهت بهبود مهارت های گفتاری موثر واقع شوند. طرح پژوهشی از نوع پیش مطالعه ای و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل خواهد بود. طرح در چهار جلسه نود دقیقه ای انجام می شود. در جلسه اول، پیش آزمون با کمک سوالات شفاهی آزمون «آلمانی برای مهاجران» اجرا می شود. پس از ضبط، داده ها تحلیل و نتایج معرفی می شوند. در ادامه با استفاده از یک طرح آموزشی با کمک اثر هنری از هنرمند اتریشی، آلبرت پاریس گوترزلو نشان داده خواهد شد که با چه روش هایی می توان به صورت هدفمند از هنر در آموزش در جهت بهبود مهارت های گفتاری بهره مند شد. بعد از اتمام دو جلسه نود دقیقه ای پس آزمون برگزار می شود. داده ها با کمک معیار های آزمون «آلمانی برای مهاجران» موردتجزیه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی هنر در بهبود مهارت های گفتاری زبان آموزان، به خصوص در استفاده موثر از واژگان و دانش دستوری بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که می توان از هنرهای زیبا به عنوان رسانه تصویری موثری در جهت پیش برد اهداف آموزشی به ویژه مهارت های گفتاری به خوبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هنرهای زیبا، آموزش زبان های خارجی، مهارت های گفتاری، انگیزه، مهارت های بینافرهنگی
  • عباس نجفی، رسول بلاوی*، سید ناصر جابری اردکانی صفحات 65-97

    نشانه معناشناسی ابزاری دقیق در خدمت مطالعه مکانیسم شکل گیری و تولید معناست. دو گونه مهم شناختی و عاطفی در جریان سیال گفتمان ادبی باعث تولید معنا می شوند. از آنجا که گفتمان حاکم بر  دو شعر «مرثیه الحلاج» ادونیس و «مرگ ناصری» شاملو، برپایه ارتباط گستره ای و فشاره ای بنا نهاده شده است، این مقاله در صدد آن است تا با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و به شیوه تطبیقی به بررسی نظام تنشی عاطفی موجود در این دو شعر بپردازد و ضمن تطبیق اشعار، سازوکارهای شکل گیری، تولید، تداوم معنای عاطفی و تعامل آن با سایر معانی را  تبیین کند و چگونگی شراکت نشانه معناها در تولید معنا را توضیح دهد. هدف از اریه این مقاله بررسی ویژگی های حسی ادراکی این دو شعر است تا نشان داده شود که چگونه «موضع گفتمانی»، «اتصال و انفصال گفتمانی»، «تاثیر افعال»، «دورنماسازی»، «ریتم و آهنگ» و «تنش و بر خلاف جریان حرکت کردن» به تعالی و جاودانگی منجر می شود و عناصر سازنده گفتمان دو گفته پرداز در جهت جاودانه کردن نام و خاطره دو شوشگر است.  به عبارت دیگر این مقاله درپی آن است تا نشان دهد که چگونه حلاج و ناصری از طریق رابطه احساسی و تنشی از من شخصی عبور کرده و سپس در فرایندی ایثارگرایانه، برخلاف جهت معمول حرکت کننده و استعلایی به جاودانگان می پیوندند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عناصر دخیل در سازوکارهای تولید گفتمان عاطفی، درنهایت امر در جهت تثبیت معنای موردنظر دو گفته پرداز عمل کرده اند.

    کلیدواژگان: گفتمان، نشانه معناشناسی، طرح واره های تنشی عاطفی، ادونیس، شاملو
  • محمدمهدی حاج ملک*، جواد آقامحمدی صفحات 99-129

    امروزه، یکی از چالش های اصلی در حرفه ترجمه در ایران آموزش مترجمان کارآمد از طریق روش های علمی و روزآمد است، در حالی که روش های تدریس زبان دوم عموما پیشرفت پرشتاب تری را ترسیم کرده اند. تحقیق حاضر تلاشی است بین رشته ای در راستای بررسی امکان اعمال برخی از این دستاوردهای آموزشی به روش های تدریس ترجمه با تاکید ویژه بر روش تدریس تکلیف محور[1]. به همین منظور، ابتدا مولفه های تدریس تکلیف محور با اتکا به پیشینه تحقیق، پرسش نامه آزاد با هفده مدرس ترجمه، و تکنیک دلفی با شش متخصص، تبیین و نشان داده شد که انتقال این روش تدریس به آموزش ترجمه می تواند در قالب شش مولفه اصلی شامل بافتارمندی، تعامل، تعادل معنا و ساختار، فرایندمحوری، فراگیرمحوری و خودارزیابی  با 22 زیرمجموعه صورت پذیرد. سپس، برای کارآزمایی این روش تدریس، براساس همین مولفه ها یک کارگاه سه ساعته تدریس تکلیف محور ترجمه طراحی و برگزار شد و چالش ها و چشم اندازهای آن با ثبت نظرات و بازخوردهای شرکت کنندگان از طریق مصاحبه گروهی و نیم ساختاریافته به ترتیب پیش و پس از کارگاه، موردارزیابی قرار گرفت. تحلیل محتوایی داده ها نشان داد که هرچند این روش خالی از خلل نبوده، اما به صورت کلی مورداستقبال شرکت کنندگان قرار گرفت. مهم ترین مزیت عنوان شده، ماهیت مشارکتی و دانشجومحور این روش و پرتکرارترین انتقاد نسبت به آن چالش برانگیزی و زمان گیر بودن طراحی و اجرای آن بود. ماحصل تحقیق حاضر می تواند الگویی باشد در تهیه برنامه درسی یا طرح درس های به روزتر در رشته ترجمه و محرکی برای آزمودن روش های جدید تدریس ترجمه. 

    کلیدواژگان: آموزش ترجمه، آموزش انگلیسی به عنوان زبان خارجی، روش تدریس تکلیف محور، مطالعات ترجمه
  • شادی داوری*، مهدی سبزواری صفحات 131-166

    براساس باور  زبان شناسان تاریخی شناختی ازجمله هاینه (1997) ، زبان، محصول تعامل نظام شناخت انسان با محیط پیرامون است. بازنمایی ساختار مفهومی‏ای که انسان از چنین تعاملی دریافت می‏کند، نقطه مرکزی مطالعات معناشناسی شناختی را رقم می‏زند. ساخت معانی واژگانی و دستوری در این رویکرد، براساس ساختارهای ذهنی، مکانی و فضایی و الگوهایی به نام طرح واره‏های تصویری شکل می‏گیرد.  مجموعه وسیعی از مطالعاتی که پیدایش مقولات نحوی از مقولات واژگانی را در زبان‏های دنیا و براساس فرایندهای شناختی و تغییرات وسیع معنایی بررسی می‏کنند از رویکرد دستوری‏شدگی پیروی می‏کنند. در این پژوهش برآنیم تا با واکاوی نمونه‏ای از ساخت‏های مهم دستوری‏شده در فارسی یعنی: فعل معین «خواستن» در نقش نشانه زمان آینده  به بررسی چگونگی رخداد تغییر معنا در روند دستوری‏شدگی براساس فرایندهای شناختی و طرح واره‏های تصویری بپردازیم. واکاوی درزمانی فعل «خواستن» ما را به این نتیجه رساند که در راستای دستوری‏شدگی این فعل به نشانه زمان آینده، طرح واره تصویری فعل «خواستن» یعنی منبع مسیر مقصد با طرح واره تصویری زمان آینده مشترک بوده و به همین دلیل، در خلال معنازدایی از فعل «خواستن» برای نمایش مفهوم زمان آینده، آن‏چه حفظ می‏شود، طرح واره تصویری مسیر و آنچه زدوده می شود ویژگی‏های غنی معنایی ازجمله جاندار بودن فاعل، اراده فاعل یا حضور اجباری مفعول چیز یا مفعول رویدادست. توجه به حفظ  طرح واره‏های تصویری در خلال پیدایش واحدهای دستوری از واحدهای قاموسی  یا فرایند دستوری‏شدگی، بیش ازپیش، اهمیت طرح واره‏های تصویری را در ذهن بشر و روندهای درزمانی تحول زبان روشن می‏سازد.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، دستوری شدگی، افعال معین، طرح واره تصویری، طرح واره ترکیبی
  • کریم شعبانی*، ریحانه واحدی صفحات 167-200

    یکی از موضوعات قابل توجه در زمینه آموزش زبان دوم، نقش ساختار مشارکت کلاسی در شکلگیری توجه به فرم غیرمستقیم در آموزش نکات گرامری است (; Lehrer & Palincsar, 2004 (Nassaji, 2010 & 2013. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان کاربرد توجه به فرم غیرمستقیم در ساختارهای مشارکت کلاسی معلم دانش‏آموز و اثربخشی آن در فراگیری زمان گذشته افعال باقاعده و بیقاعده از طریق فعالیت املاء انشاء بود. بدین منظور، پس از برگزاری آزمون تعیین سطح برای یک گروه هفتاد نفری از شرکت‏کنندگان، 32 نفر از زبان‏آموزهای سطح پیش متوسط انتخاب شدند و سپس به‏طور تصادفی در سه ساختار مشارکتی (ده نفر در گروه انفرادی، دوازده نفر در گروه‏های کوچک و ده نفر در گروه کلاسی) قرار گرفتند. آموزش توجه به فرم غیرمستقیم در ده جلسه و به مدت دو ماه و نیم به طول انجامید. تعاملات  بین معلمان و دانش آموزان در هر سه گروه به‏صورت صوتی ضبط، بازنویسی و کدگذاری شدند. بخش های زبانی به عنوان واحد تجزیه و تحلیل فراوانی توجه به فرم غیرمستقیم قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که اکثر بخش های زبانی در تعاملات انفرادی رخ دادند و عمدتا از نوع واکنشی بودند. نتایج آزمون تحلیل کی دو (توان دوم کا) نشان داد که ارتباط معناداری بین نوع ساختار مشارکت کلاسی و استفاده از رویکرد توجه به فرم غیرمستقیم وجود دارد. همچنین مشخص شد باوجودی که بخش های زبانی اکثرا در ساختار تعاملات انفرادی رخ دادند، اما اثربخشی آنها  بیشتر در ساختار گروه‏های کوچک صورت گرفت.

    کلیدواژگان: فعالیت املاء انشاء، توجه به فرم، غیرمستقیم، ساختار مشارکت کلاسی
  • وحید صادقی*، مسعود شریفی آتشگاه، آمنه عمادی صفحات 201-224

    در این پژوهش، نقش عوامل صوتی در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی را از طریق دست کاری مقادیر فرکانس پایه و دیرش واکه مطابق با یافته ‏های یک آزمایش تولیدی بررسی کردیم. این پژوهش براساس روش‏شناسی واج شناسی آزمایشی در مطالعه درک گفتار انجام شد. هدف این پژوهش آن بود که نشان دهد کدام یک از پارامترهای صوتی نقش تعیین‏کننده‏تری در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی دارند. بر این اساس، تعدادی محرک‏ صوتی شامل صورت آوایی افعال ماضی ساده و نقلی را در گام‏های مختلف به طور جداگانه برحسب پارامترهای صوتی فرکانس پایه و دیرش بازسازی و در یک آزمون شناسایی به شنونده ‏های بومی فارسی عرضه کردیم تا درباره خوانش زمانی افعال (ماضی ساده/ ماضی نقلی) تصمیم ‏گیری کنند. نتایج نشان داد قضاوت شنیداری فارسی درباره خوانش زمانی افعال تا حد زیادی تابع تغییرات فرکانس پایه محلی هجاهاست، زیرا با افزایش گام‏های پیوستار صوتی فرکانس پایه بر روی هر یک از هجاهای هدف آزمایش، خوانش زمانی افعال به طور مقوله‏ای تغییر می‏کند، ولی دیرش تاثیر چندانی بر تمایز درکی بین افعال ماضی ساده و ماضی نقلی ندارد.

    کلیدواژگان: ماضی ساده، ماضی نقلی، تکیه، آزمایش درکی، فرکانس پایه محلی
  • مونا ولی پور*، فاطمه بهرامی صفحات 225-259

    عموما ساخت های اصطلاحا کامل نظیر گذشته نقلی (حال کامل) و گذشته بعید (گذشته کامل) را دربردارنده نمود کامل تلقی می کنند. پژوهش حاضر با نگاهی موشکافانه به مقوله نمود دستوری و زمان دستوری و تعاریف آن ها، نشان می دهد آنچه در زبان فارسی تحت عنوان «نمود کامل» از آن بحث می شود، اساسا یک مفهوم زمانی است. با قایل شدن به موقعیت مرجع، در کنار موقعیت رویداد و موقعیت گفتار، می توان نشان داد که در گذشته بعید و گذشته نقلی و اقسام آن، موقعیت مرجع لزوما بعد از موقعیت رویداد قرار دارد. به عبارت دیگر، این مفهوم نشانگر آن است که یک موقعیت پیشینی همچنان در موقعیتی پسینی موضوعیت دارد. از آنجایی که لازمه این مفهوم، کامل شدن رویداد نیست، اطلاق «کامل» نیز بدان، نادقیق است. به همین دلیل، به جای اصطلاح نمود کامل در این پژوهش، اصطلاح زمان دستوری تقدمی معرفی می شود. نگارندگان با استدلال هایی همچون عملکرد قیدهای زمان و کارکرد صفت های فعلی در محیط های غیرفعلی ضرورت قایل شدن به موقعیت مرجع را در تعیین زمان های دستوری نشان می دهند. صفت های فعلی به عنوان واژه هایی مستقل در نقش های صفت و همچنین در ساختمان فعل های اصطلاحا کامل، فعل های مجهول، محمول های مرکب و عبارت وصفی مشارکت دارند. در تمامی این کاربردها تک واژ «-ته/ده» مسیول بازنمایی زمان دستوری تقدمی است. این پژوهش با بازنگری در رویکردهای پیشین نشان می دهد که زمان دستوری علاوه بر بازنمایی جایگاه موقعیت مرجع و موقعیت گفتار در قالب تقسیم بندی سه شقی گذشته/حال/آینده، جایگاه موقعیت مرجع و موقعیت رویداد را نیز بازنمایی می کند. به عبارت دیگر، زمان دستوری یک فعل برآیندی از شقوق دوگانه تقدمی/غیرتقدمی و شقوق سه گانه گذشته/حال/آینده است.

    کلیدواژگان: نمود، زمان دستوری، کامل، صفت فعلی، گذشته نقلی
  • ابراهیم فلاح* صفحات 261-287

    جواهری به عنوان یکی از شعرای نامدار معاصر عرب با بهره گیری از نشانه‏های قرآنی تولیدات بدیعی در جهان سخن داشته است. تحلیل اشعار این شاعر براساس نظام تنشی و عناصر اتصال و انفصال گفتمانی می‏‏تواند زمینه کشف شیوه گفته پردازی و کنش مجاب سازی مخاطب توسط این شاعر را نمایان سازد. در نظام تنشی لایه‏های فشاره‏ای و گستره‏ای در ارتباط و تعامل با یکدیگر نقش آفرینی می کنند و شاکله گفتمان را شکل می‏دهند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی و به کارگیری الگوی تنشی سعی برآن دارد تا به تحلیل فرایند گفته پردازی در اشعار مقتبس از نشانه‏های قرآنی جواهری بپردازد. بر این اساس چهار موضوع از مفاهیمی قرآنی که در اشعار به کارگرفته شده انتخاب شد و ضمن تبیین ارتباط اشعار با آیات فرایند گفته پردازی براساس الگوهای تنشی، اتصال و انفصال گفتمانی موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان می‏دهد در پاره‏ای از موضوعات جواهری با بهره گیری از عناصر اتصال گفتمانی از حیطه گفته به مرکز تراکم انرژی حرکت و روند تولید معنا را از گستره به سمت فشاره سوق می‏دهد تا جریانی عاطفی را برای مخاطب ایجاد کند و در پاره‏ای از موضوعات این جریان روندی کاملا عکس به خود می‏گیرد.

    کلیدواژگان: نشانه های قرآنی، جواهری، شعر، تنشی، گفته پردازی
  • زهرا اعتباری، علی علیزاده*، مهرداد نغزگوی کهن صفحات 289-323

    پژوهش حاضر به بررسی تحول معنایی واژه بست های ضمیری در ساخت ملکی اسمی فارسی نو، قرن چهارم تا چهاردهم هجری، می پردازد. اگرچه مالکیت از منظر ساختی موردتوجه پژوهش هایی بوده، اما تاکنون تحولات معنایی ساخت ملکی مطالعه نشده است. به این دلیل که مالک واژه بستی وابسته اسم تا پیش از فارسی نو مشاهده نمی شود، بررسی تحولات رخ داده در این ساخت برای فهم تحول معنایی مالکیت راهگشا خواهد بود. پیکره ای تاریخی متشکل از پانصد هزار واژه از متون نثر این دوره بررسی و از آن میان 1952 نمونه شامل واژه بست های ضمیری ملکی استخراج شد. برمبنای چارچوب نظری هاینه  (1997)، نیکیفوریدو  (1991)، کوپچوسکایاتم  (2002) و لمان  (2002)، 21 رابطه معنایی در ساخت ملکی با مالک واژه بستی معرفی شد و بسامد هر یک در پیکره و به تفکیک قرن ارایه شد. بررسی های درزمانی نشان داد که روابط معنایی در طول فارسی نو توزیع یکسانی نداشته، بلکه مسیری را از روابط عینی تر به انتزاعی تر به نمایش می گذارند. دو رابطه خویشاوندی و اعضای بدن بیشترین بسامد را دارند که در کنار تملک به عنوان معانی بنیادین مالکیت معرفی شده اند. برپایه نقشه گسترش معنایی ساخت اضافی در نیکیفوریدو (1991)، نقشه تحولات معنایی ساخت مذکور با اصلاحاتی ارایه شد. همچنین نشان داده شد که در میان انواع شخص و شمار، «ش» و پس از آن «م» بیشترین بسامد را دارند. یافته های پژوهش نه تنها به فهم اشتقاق معانی مالکیت کمک می کند، بلکه معیارهایی زبان شناختی برای بررسی سبک شناختی و زمان بندی متون فارسی نو ارایه داده است. 

    کلیدواژگان: ساخت اضافی، مالکیت، واژه بست ضمیری، معنی شناسی، فارسی نو
  • کاوه بهرامی* صفحات 325-353

    مقاله حاضر به موضوع ساختار گروه اسمی در زبان آلمانی و ترتیب عناصر تشکیل‏دهنده آن می‏پردازد. این ویژگی در زبان آلمانی که وابسته‏ های هسته گروه اسمی می‏توانند در هر دو سوی آن قرار گیرند، جزو خصوصیاتی است که بر پیچیدگی ساخت و ترتیب ارکان گروه اسمی می‏افزاید. یکی از اهداف این پژوهش که ماهیتی توصیفی دارد، پاسخ به این پرسش است که آیا چینش عناصر بسط‏دهنده گروه اسمی در هر دو سوی آن، از قاعده‏ای پیروی می‏کند؟ به عبارت دیگر، آیا قرار گرفتن این عناصر در دو سوی گروه اسمی تصادفی است؟ نتایج نشان می‏دهد، عناصری که در سمت چپ هسته واقع می‏شوند، با هسته گروه اسمی مطابقه دستوری دارند. این درحالی است که این روابط در سمت راست هسته مشاهده نمی‏شود. علاوه بر این، از طریق نمونه‏ هایی نشان می‏دهیم که این دسته‏ بندی در مواردی نقض می‏شود. همچنین نشان می‏دهیم که قرار گرفتن انواع صفت در سمت چپ هسته از الگوی خاصی پیروی می‏کند. علاوه بر این، در موضوع نشانه‏ گذاری حالت دستوری در گروه اسمی ملاحظه می‏کنیم که دلیل پاره‏ای از ناهمگونی‏ها در صرف صفت در گروه اسمی، به جایگاه نحوی اجزاء تشکیل‏دهنده گروه اسمی بازمی‏گردد.

    کلیدواژگان: گروه اسمی، صفت، حالت دستوری، زبان آلمانی، ترتیب سازه ها
  • کلاریس سرکیس یان سقین، مهین ناز میردهقان فراشاه* صفحات 355-394

    ترتیب واژه در پژوهش حاضر با هدف تعیین رده زبانی زبان ارمنی شرقی نسبت به گروه زبان های «اروپا آسیا» و «جهان» برمبنای «نظریه سوی انشعاب» درایر (1992) مورد توجه قرار گرفته است. درایر (1992) در این مقاله با عنوان «هم بستگی های ترتیب واژه گرینبرگی»، 23 جفت هم بستگی «هم الگو با فعل» و «هم الگو با مفعول» را برای تعیین ترتیب واژه در زبان ها معرفی کرده و نیز «نظریه هسته وابسته» گرینبرگ (1963) را موردانتقاد قرار داده و با ارایه «نظریه سوی انشعاب» به این نتیجه رسیده است که زبان ها تمایل دارند راست انشعاب یا چپ انشعاب باشند. بر این مبنا در پژوهش حاضر بر روی زبان ارمنی شرقی برآنیم تا به پرسش زیر بپردازیم: زبان ارمنی شرقی در مقایسه با زبان های اروپا آسیا و همچنین در مقایسه با زبان های جهان به کدام یک از رده های مفعول فعل یا فعل مفعول تعلق دارد؟ در رسیدن به هدف پژوهش، نوزده جفت از هم بستگی های درایر که در گونه ارمنی شرقی دارای مصداق هستند، با استناد بر داده های زبانی گردآوری شده به روش مصاحبه و نیز از متون مکتوب این گونه زبانی، موردبررسی قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نمایانگر آن است که زبان ارمنی شرقی نسبت به زبان های «اروپا آسیا»، چهارده مولفه از مولفه های زبان های با ترتیب مفعول فعل قوی و پانزده مولفه از مولفه های زبان های با ترتیب فعل مفعول قوی و در مقایسه با زبان های «جهان»، چهارده مولفه از مولفه های زبان های با ترتیب مفعول فعل قوی و 14 مولفه از مولفه های زبان های با ترتیب فعل مفعول قوی را دارد. نتایج همچنین نشان می دهند که ارمنی شرقی در مقایسه با زبان های «اروپا آسیا» به زبان های با ترتیب فعل مفعول قوی و در مقایسه با زبان های «جهان»، به هر دو گروه زبان های با ترتیب مفعول فعل قوی و فعل مفعول قوی گرایش دارد. برمبنای نتایج پژوهش می توان اذعان داشت که زبان ارمنی شرقی برخلاف ادعای درایر (1992) تمایل به راست انشعاب بودن یا چپ انشعاب بودن ندارد و می توان وضعیتی بین این دو یعنی رده «بینابین» را به عنوان رده ای مستقل برای ارمنی شرقی درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: ارمنی شرقی، ترتیب واژه، جفت های هم بستگی، رده شناسی زبان، نظریه سوی انشعاب
  • طیبه قاسمی، حسین نویدی نیا*، میترا راستگو مقدم، حمید طیرانی نیک نژاد صفحات 395-425

    اگرچه مهارت زبانی کودکان کم‏شنوا به کمک سمعک و کاشت حلزون شنوایی و گفتار درمانی ارتقا می‏یابد، اما به علت این‏که آغاز شنوایی در این کودکان با تاخیر صورت می‏گیرد و باتوجه به این‏که آموزش کودکان کم‏شنوا در مدارس عادی انجام می‏شود، لازم است که عملکرد زبان شفاهی این کودکان در مقایسه با هم سالان شنوایشان به دقت بررسی شود. لذا پژوهش حاضر به تحلیل و مقایسه مولفه‏های زبان شفاهی از دو جنبه معناشناسی و نحو در کودکان کم‏شنوا دارای سمعک و حلزون شنوایی با هم سالان شنوا پرداخته ‏است. به این منظور تعداد 39 کودک 6 تا 8 سال، شامل شانزده کودک شنوا، سیزده کودک دارای پروتز حلزون شنوایی و ده کودک دارای سمعک به کمک آزمون Told-p:3  بررسی شدند. تجزیه و تحلیل داده‏ها از طریق آزمون‏های کروسکال والیس و یومن‏ویتنی نشان ‏داد، میان کودکان کاشت حلزون شده و دارای سمعک، از لحاظ مهارت‏های نحوی و معناشناسی  تفاوت معنی‏داری وجود ندارد و این کودکان در دریافت و درک معانی کلمات و جملات، در ارایه تعاریف شفاهی از کلمات و توانایی شناختن و به کارگیری اشکال تک واژ، عملکرد یکسانی دارند.  اما بین کودکان شنوا و دو گروه کودکان کم‏شنوا از جنبه ‏های نحو و معناشناسی اختلاف معنی‏داری وجود دارد و کودکان شنوا عملکرد بهتری دارند. بنابراین لازم است که کودکان کم ‏شنوا تا رسیدن به سطح زبانی کودکان شنوا به طور جدی تحت آموزش‏های توان بخشی کلامی   شنیداری قرار گیرند. عدم توجه به این موضوع می‏تواند اثر نامطلوبی بر پیشرفت‏ تحصیلی و آینده شغلی کودکان کم‏شنوا داشته باشد.

    کلیدواژگان: زبان شفاهی، کودکان دارای سمعک1، کودکان دارای کاشت حلزون شنوایی2، مهارت های معناشناسی و نحو، آزمون3 Told-p:3
  • زینه اسامه البوظه، فرامرز میرزائی*، لطافتی رویا، مسعود فکری، حجت الله فراهانی صفحات 427-460

    عوامل روان شناختی، روابط هم‏شاگردی و آشنایی زبان آموز با فرهنگ زبان هدف، نقش موثری در پیشرفت تحصیلی دارد. مسیله اصلی این پژوهش تعیین ویژگی‏های سنجشی ارزیابی این عوامل در یادگیری زبان عربی دانشجویان  کارشناسی زبان و ادبیات عربی در ایران است، زیرا در این زمینه پژوهش درخوری انجام نشده است. این پژوهش با روش تحقیق آمیخته اکتشافی متوالی انجام گرفت. گویه‏ های اولیه در قالب یک پژوهش کیفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان زبان وادبیات عربی و روان شناسی، طراحی شد و با ابهام زدایی از آن ها فرم نهایی (83) گویه ای تعیین شد و برای روایی و پایایی آن ها روی نمونه صد نفری دانشجویان کارشناسی زبان و ادبیات عربی از طریق فضاهای آموزشی رسمی مجازی و به‏ر وش نمونه ‏گیری، اجرا شد.یافته‏ ها: 83 گویه ضروری با (CVR) بالای 0.6، براساس ملاک لوشه، انتخاب شد و شاخص روایی محتوای کل مقیاس (CVI)، با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. برابر 0.83 به دست آمد که مطلوب است. همسانی درونی این مقیاس از طریق آلفای کرونباخ، برای تمامی مقادیر (7 عامل) بالاتر از 0.8 بود. شاخص اعتبار مرکب و متوسط واریانس عوامل مقیاس، به‏ترتیب بالاتر از 0.8 و 0.5 شد که روایی همگرا را نشان می‏دهد. روایی ملاکی هم زمان بیانگر رابطه معنادار بین عوامل مقیاس و معدل افراد نمونه تحقیق است. درمجموع، مقیاس نهایی 32 گویه دارد که 64.22 درصد از واریانس کل مقیاس را تعیین می کند. درنتیجه، این ابزار باتوجه به‏ویژگی های سنجشی مطلوب، برای تعیین عوامل روان شناختی ومیان فردی موثر بر پیشرفت تحصیلی زبان آموزان زبان و ادبیات عربی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: مقیاس ارزیابی، پیشرفت تحصیلی، عوامل روان شناختی، آموزش زبان عربی
  • فرزانه شکی، ژیلا نائینی*، امید مازندرانی، علی درخشان صفحات 461-510

    پس از تحقیق مروری که توسط شکی و همکارانش درسال (2020) انجام شد نتایج حاکی از آن بود کنش های گفتاری درخواست، عذرخواهی و امتناع  در ایران بسیارآموزش پذیر و پرطرفدار هستند. از آنجایی که فراتحلیل ها به عنوان یک روش آماری جدید به بررسی میزان تاثیرگذاری متغیرها میپردازند وبدین جهت که تاکنون تحقیقی در بررسی کنش های گفتاری مذکور در ایران انجام نشده است، پژوهش حاصل بر مطالعات انجام شده در طول دو دهه گذشته تمرکز کرده است. بنابراین هدف مقاله حاضر، آشکارسازی میزان اثربخشی آموزش بر این کنش‏های گفتاری پرتکرار یعنی درخواست، عذرخواهی وامتناع در ایران است. بدین منظور، از مجموع هشتاد مطالعه یافت شده در ایران، 57 مقاله براساس معیارهای نویسندگان، انتخاب وبرای تجزیه وتحلیل کدگذاری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که آموزش درخواست، عذرخواهی وامتناع در محیط ایران بسیار موثر است ومیانگین (g = 1.43) معناداری را گزارش داده ‏است که نشان دهنده سهم بزرگ آموزش در زمینه منظورشناسی است. این مقاله با پیشنهاداتی برای مطالعات آینده به پایان می‏رسد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، منظورشناسی، آموزش، درخواست، عذرخواهی، امتناع
  • کاوه هدایت*، فردوس آقاگل زاده سیلاخور، ژینوس شیروان صفحات 511-540

    رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی-شناختی ما را در این امر یاری خواهد نمود که آسیب های وارد شده به مردم از لحاظ اقتصادی چقدر می تواند بارکلامی داشته باشد. هدف اصلی مقاله حاضر آن است که بحران اقتصادی اخیر ایران را در ایجاد تورم در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی، با رویکرد فرکلاف (1989) و تمرکز بر متن تولید شده با محوریت تک نرخی کردن ارز توسط رییس کل بانک مرکزی دولت دهم، در پنجم بهمن ماه 1390 بررسی نماید. در این تحقیق، داده ها با انتخاب پنج جمله آغازین از متن"سایت تحلیلی خبری عصر ایران" با کد خبری 195709 برگزیده شده اند و پس از تحلیل متن در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین؛ نقش زبان را در ایجاد تورم در جامعه بررسی نمودیم. نتایج حاکی از آن است که کنشگران اقتصادی مجهز به سازوکار قدرت در گفتمان اقتصادی میتوانند با ابزار اقناع ذهن مخاطب را هدف قرار دهند و در تهییج ذهن و نگرش مردم برای تبدیل سرمایه خود به دلار نقش به سزایی داشته باشند که این خود تورم و انتظارات تورمی را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی-شناختی، قدرت، اقناع، متن اقتصادی، تورم
  • محمد حسن زاده*، حدیث تمله صفحات 541-569

    پژوهش های مرتبط با دسته های واژگانی اخیرا در راس مطالعات پیکره ای قرار گرفته اند. پژوهش های پیشین پیکره ای در پیوند با بررسی  دسته های واژگانی در نوشتار نویسندگان انگلیسی زبان، گاه به نتایج متناقضی درباره فراوانی و تقسیم بندی کارکرد این توالی ها دست یافته اند. با این حال، هیچ مطالعه ای تا به امروز، به بررسی دسته های واژگانی در بخش «بحث» مقالاتی که صرفا نویسندگان انگلیسی زبان به نگارش درآورده اند، نپرداخته است. پژوهش کنونی با بررسی فراوانی، ساختار و کارکرد توالی های واژگانی چهارکلمه ای تلاش کرده تا این شکاف را برطرف کند. داده مورد بررسی در این پژوهش از بخش «بحث» مقالات نویسندگان انگلیسی زبان به دست آمد. تمامی این مقالات از پنج مجله ممتاز بین المللی در رشته زبان شناسی کاربردی استخراج گردید. درنهایت، پیکره ای متشکل از بیش از سیصد هزار واژه گردآوری شد. با بهره گیری از نرم افزار  AntConc همه دسته های چهارکلمه ای، با فراوانی ده و دامنه پنج استخراج شد. یافته های به دست آمده نشان داد که دسته های واژگانی در پیکره بررسی شده فراوانی بالایی داشتند. در رابطه با تقسیم بندی ساختاری دسته های واژگانی، نتایج حاکی از آن بود که دسته های عبارتی فراوانی بیشتری نسبت به دسته های ساختاری داشته اند. همچنین، یافته ها نشان داد که به لحاظ کارکرد از دسته های ارجاعی به وفور بهره گیری شده است. افزون بر این، دسته های حالتی و گفتمان پردازها  پس از دسته های ارجاعی، به ترتیب بیشترین فراوانی را داشتند. در پایان آموزه های این پژوهش برای نویسندگان غیر انگلیسی زبان و دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها در پیوند با بکارگیری دسته های واژگانی در نگارش دانشگاهی بیان شده است.

    کلیدواژگان: دسته های واژگانی، پیکره، بحث، نگارش دانشگاهی، نویسندگان انگلیسی زبان
  • طاهره طاهریان، علی محمد فضیلت فر*، گلنار مزدایستا صفحات 571-607

    شناخت دوسویه هوش هیجانی و اضطراب کلاس زبان خارجی نیاز به بررسی عمیق تری برای کشف ماهیت گسترش و تعامل پیچیده این دو عامل روان شناختی دارد. در این مطالعه با استفاده از پژوهش طولی به بررسی ماهیت توسعه و تعامل هوش هیجانی صفتی و اضطراب کلاس زبان خارجی در زبان آموزان ایرانی پرداخته ایم. بدین منظور، از روش منحنی های رشد پنهان طولی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.جمع آوری داده ها در مدت یک سال از زبان آموزان ایرانی ای که در موسسات خصوصی آموزش زبان مشغول به یادگیری زبان انگلیسی بودند، انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان هوش هیجانی زبان آموزان در مدت پژوهش افزایش و میزان اضطراب کلاس زبان خارجی آن ها کاهش یافت. همچنین، در میزان رشد و توسعه دو متغیر تفاوت های بین فردی مشاهده شد. علاوه بر این، رابطه منفی و معناداری بین منحنی های رشد اولیه دو متغیر و شیب منحنی های رشد مشاهده شد. این ارتباط در ابتدا شروع مطالعه کم بود اما با گذشت زمان در طی یک سال این ارتباط قوی تر شد.  نتایج و دستاوردهای این پژوهش مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی صفتی، اضطراب کلاس زبان خارجی، مطالعه طولی، روش منحنی های رشد پنهان طولی
|
  • Hourieh Ahadi* Pages 1-38

     The study of language development and metalinguistic awareness of children is one of the main topics in learning disorders. Some believe that linguistic ability and metalinguistic awareness play an important role in the ability of children with dyslexia to read; Therefore, the aim of this study was to investigate the linguistic and meta linguistic skills of children with dyslexia and normal children. For this study, 16 dyslexic students and 32 children of the same age were selected and after performing linguistic and metalinguistic development tests, the results were analyzed by SPSS software.According to the results of the present study, there is a significant difference between the normal and dyslexic groups in most subtests of language development and phonological awareness tests. Unlike grammatical judgment and lexical awareness subtests, the difference between the two groups is quite significant in the verb tense subtest. In both groups, there is a correlation between some subtests of meta linguistic with some subtests of language development.Therefore, these findings confirm the hypothesis of interaction between metalinguistic and linguistic development and show that dyslexic children, unlike lexical awareness tasks, have problems in most linguistic and metalinguistic, so it is necessary these skills will be Strengthen.

    Keywords: dyslexia, Persian-speaking children, language development, Metalinguistic awareness
  • Anita Amiri* Pages 39-64

     The aim of this study was to examine the role of the visual arts in promoting language competence in adult learners of the German language. The first part of this article explains why the use of fine arts in foreign language teaching is recommended. The second part shows how language and artistic images can be combined as two interdisciplinary poles and effectively improves speaking skills. The practical part of this post included a preliminary study as well as a pretest-posttest design with a control group. The study takes place in four 90-minute sessions. In the first session, the pre-test is carried out with the help of oral questions from the test “German for Immigrants”. The data is analyzed and the results are included. Furthermore, based on a didactic concept with the help of a artwork by the Austrian artist Albert Paris Gutersloh will be shown how art can be used specifically in language teaching to improve the language skills. At the end of the two sessions there is a 90-minute post-test. The data analysis is carried out according to the test criteria "German for immigrants". The results indicated the effectiveness of arts in improving language learners' language skills, particularly in the effective use of vocabulary and grammar skills. It can therefore be concluded that the visual arts can be used well as an effective visual medium to promote educational goals, particularly language skills.

    Keywords: fine arts, foreign language teaching, speaking skills, motivation, intercultural skills
  • Abbas Najafi, Rasoul Balavi*, Sayed Naser Jaberi Ardakani Pages 65-97

    Semiotics is a current approach to study the mechanism of meaning formation and production.The nature of the tensive process that exists at the heart of any discourse is that it transforms meaning into an indefinite and complete entity, Since the discourse governing the two poems "The Lament of Hallaj" by Adunis and "The Death of Nasiri" by Ahmad Shamloo is based on extent and pressure relationship,and these two poems have various becomings and actions and are value-oriented, this article tries to use analytical-descriptive method to study the tensive-emotional system in these two poems through a comparative method. It makes the mechanisms of formation, production, continuity of emotional meaning and its interaction with other meanings clear and tries to explain the partnership of signs-meanings in the production of meaning. Findings of the study indicate that the elements involved in the mechanisms of production of emotional discourse, finally act to establish the desired meaning of the two debators, and debators use tools such as "discourse position", "conjunction and disconnection of discourse", "effect of verbs", "far-sightedness" and "rhythm and melody" in this direction. And also among tensional schema forms, the forms of emotional pressure peak and decrease of cognitive rang is applicable to the first section of Adunis's poetry, and the simultaneous decrease of pressures and extensions is applicable to the second section. As throughout Shamloo's poem, the tensional schema of simultaneous drop in pressures and expanses can be shown.

    Keywords: discourse, semiotics, tensive-thymique scheme, Adunis, Shamloo
  • MohammadMahdi Hajmalek*, Javad Aghamohammadi Pages 99-129

    Training competent translators who can effectively and readily meet the needs of the translation market is currently a major challenge for translation instructors; however, L2 teaching methodologies have marked a more accelerated progress in general. The present study was an interdisciplinary effort to examine the possibility of transferring these achievements to translation instruction, with a particular focus on Task-Based Language Teaching. To this end, first, the components of Task-Based Translation Teaching (TBTT) were extracted by reviewing the related literature, administrating an open-ended questionnaire to 17 translation instructors, and using Delphi technique with a panel of six experts. The findings pointed at 6 main components for TBTT, namely Authenticity and Contextualization, Balanced Focus on Meaning and Form, Process-orientedness, Interactivity, Learner-centeredness, Reflectivity and Evaluation, comprising 22 subcomponents. Next, a three-hour workshop was designed based on the same components and subcomponents to put the proposed framework on trial. The merits and demerits of practically implementing this framework was elicited from the 10 participants via a semi-structured interview. Content analysis of the interview transcriptions revealed a general positive attitude on the side of the learners despite some criticisms leveled at the method. While the most frequently stated advantage was the collaborative and student-centered nature of the method, the primary drawback was stated as its being time-consuming and challenging for teachers to design and operationalize. These findings can help translation instructors to revise or revisit their curricula and lesson plans or serve as a model for future endeavors in updating teaching methodologies in translation.

    Keywords: Translation training, teaching English as a foreign language (TEFL), task-based translation teaching, task-based language teaching (TBLT), translation studies
  • Shadi Davari*, Mehdi Sabzevari Pages 131-166

    Based upon diachronic-cognitive linguists, language structure is the product of our interaction with the world around us. The way we build discourse and develop linguistic categories can immediately be derived from the way we experience our environment and use that experience in specific communication. Thanks to recent works on the evolution of grammatical categories e.g auxiliaries, we now have a sizable knowledge of the main patterns of grammaticalization which allows for fairly reliable linguistic reconstructions and hypotheses on genetic evolution through main cognitive processes e.g semantic bleeching. Following the doctorines of cognitive semantics, the present proposal bears an attempt to discover and define which aspects of meaning of a lexical source are lost and which are preserved through grammaticalization. Analyzing a specific grammaticalized product, namely the auxiliary verb xâstan, the future marker, through the lexical xâstan ‘to want’ in Persian, we will suggest that the evolution of the target grammatical meaning, the future, through grammaticalization process occurs applying semantic bleaching by way of which the entire idiosyncratic semantic features are vanished but the image-schematic structure. This must mean that an image-schema is abstracted from the earlier lexical sense since it would be potentially much more immanent and pervasive than the fully fleshed-out lexical meaning.

    Keywords: Cognitive semantics, grammaticalization, auxiliaries, image-schema
  • Karim Shabani*, Reyhaneh Vahedi Pages 167-200

    A significant issue in L2 context is the role of class participation structure in the occurrence of incidental form-focused instruction (FFI) for teaching grammar (Lehrer & Palincsar, 2004; Nassaji, 2010 & 2013). This study aimed at investigating the occurrence of FFI in different teacher-student classroom participation structures and its efficacy in the students' learning of the past tense of regular/irregular verbs during dictogloss tasks. To this end, 32 pre-intermediate students from a total of 70 participants ranging in age from 15 to 20 were recruited and subdivided into three groups (i.e., whole class, small group, and individual). Dictogloss tasks were used as the classroom activity. The interactions between teachers and learners lasting for two and a half months were observed, audio-recorded, and coded. Finally, an individualized posttest was employed one week after each classroom observation. The focus on form episode (FFE) was utilized as the unit of analysis. The results indicated that EFE occurrences were not equal across classroom participation structures and that the majority of FFEs took place in individual interactions, which were predominantly teacher-initiated. The group-independence Chi-square showed a significant relationship between the type of participation structure and the occurrence of FFEs. Further analysis indicated that although the majority of FFEs took place in individual interactions, the small-group participation structure benefitted the most and the reactive FFEs and preemptive FFEs were found mostly effective in the small-group and whole class participation structures, respectively.

    Keywords: dictogloss tasks, form-focused instruction, incidental, classroom participation structure
  • Vahid Sadeghi*, Masoud Sharifi Atashgah, Amene Emadi Pages 201-224

    Stress is a linguistic property of a word that specifies which syllable in the word is stronger than any of the others. Early studies such as Fry (1955, 1958), Lieberman (1960), Beckman (1986), Harrington, Beckman, and Palethorpe (1998) (see also Laver, 1994 for an overview) have shown that there are clear acoustic differences between stressed and unstressed syllables: stressed syllables are realized with higher pitch, higher intensity, longer duration, and more peripheral vowel quality than unstressed syllables. Studies in many stress-accent languages show that the stressed realization of a syllable differs from the unstressed realization of the same syllable by having higher pitch. Also, results have showed that speakers consistently use duration to distinguish between open and central vowels that contrasted in stress at the word level. In contrast with F0 and duration, the relation of intensity variation in the speech signal to word stress is still controversial.In this paper, we investigated the role of acoustic factors involved in perceptually differentiating simple past from present perfect verbs in Persian, through manipulation of fundamental frequency (F0) and duration. Thus, tokens were resynthesized from the phonetic forms of Persian simple past and present perfect verbs in which F0 and duration were manipulated in several steps. The target tokens were presented to some native Persian participants to identify as simple past or present perfect. Results suggested that Persian listeners’ judgements of the tense of the target tokens depend, to a great extent, on the local F0 values of the verbs’ syllables as any amount of increase in the local F0 points of the respective syllables can categorically change the listeners’ judgements about the temporal reading of the verbs involved. On the other hand, results for duration showed that values of this parameter fail to produce a significant effect on listeners’ judgements.

    Keywords: simple past, present perfect, stress, perception experiment, local F0
  • Mona Valipour*, Fatemeh Bahrami Pages 225-259

    Present- and past perfect paradigms are commonly thought of as having the perfect aspect. Examining the concept of tense and aspect along with their definitions, the present study argues that what is often referred to as the perfect aspect in Persian is essentially a temporal concept. Taking into consideration the reference-, event-, and speech points, the study shows that the reference point comes necessarily after the event point in the case of the present- and the past perfect as well as their variants. In other words, this indicates the continuing relevance of a previous situation. Since this concept does not entail the completeness of the event, referring to it as “perfect” would be inaccurate. For this reason, the present study proposes the term the anterior tense as a substitute for the perfect aspect. The authors emphasize the significance of the reference situation in determination of grammatical tenses by referring to the function of temporal adverbs and participles. Participles, as independent words, are present in the structures of deverbal adjectives, perfect verbs, passive verbs, complex predicates, and attributive expressions. In all these functions, the morpheme of “-te/-de” represents the anterior tense. Reexamining the previous approaches, the present study reveals that tense, in addition to representing the reference and speech situations in the form of the trichotomy of present/past/future, represents the reference and event situations as well. In other words, tense of a verb encompasses both the trichotomy of past/present/future and the dichotomy of anterior/non-anterior.

    Keywords: aspect, tense, perfect, participle, present perfect
  • Ebrahim Fallah* Pages 261-287

    Javaheri, as one of the famous contemporary Arab poets, has spoken using the Quranic signs of novel productions in the world. Analyzing the poems of this poet based on the tension system and the elements of disconnection and disconnection can reveal the context of discovering the way of saying and the act of persuading the audience by this poet. In a system of tension, layers of pressure and scope create a pattern in communication and interaction with each other and form the structure of discourse. The present study, with a descriptive-analytical approach and the application of a stress model, tries to analyze the process of narration in poems adapted from Quranic symbols of the jewel. Based on this, four topics of Quranic concepts used in the poems were selected and while explaining the relationship between the poems and the verses of the narration process based on patterns of tension, connection and disconnection of discourse were examined. The results show that in some jewelry subjects, by using the elements of discourse connection from the said domain to the center of energy density, the movement and the process of producing meaning is directed from the range to the pressure to create an emotional flow for the audience. Some of the topics in this trend are completely reversed.

    Keywords: Qur'anic signs, Jewel, poetry, tension, spelling
  • Zahra Etebari, Ali Alizadeh*, Mehrdad Naghzguy-Kohan Pages 289-323

    This article studies semantic development of pronominal clitics in adnominal possessive constructions of New Persian (NP), i.e. 10th to 20th centuries. Although the structure of Persian possessive constructions has received attention in the previous literature, their semantic development is poorly noted. Since clitical possessors in adnominal constructions are not observed before NP, the investigation of their development will be beneficiary to understand semantic development of possession. A historical corpus of 500,000 words from prose texts of this period is investigated from which 1952 examples including clitical possessors are extracted. According to Heine (1977), Nikiforidou (1991), Koptjevskaja Tamm (2002), and Lehmann (2002), 21 meaning relations for possessive constructions with clitical possessors are introduced and the frequencies of each relation in the corpus and per century are represented. The diachronic investigation shows that the meaning relations are not distributed equally in various centuries but demonstrate a transfer from more concrete to more abstract relations. The body part and kinship relations are the most frequent which together with ownership are introduced as basic meanings of possessive constructions. Based on the semantic extension map of genitive structures introduced by Nikiforidou (1991), a map of semantic development of the above mentioned constructions is depicted with modifications. Moreover, the study shows that the third person singular and then first singular pronominal clitics have the most frequent usage in the corpus. In addition to contributing to understanding of semantic development of possession, the findings also represent linguistic criteria for stylistic analysis and dating of NP manuscripts.

    Keywords: pertensive, possession, pronominal clitic, semantics, New Persian
  • Kaveh Bahrami* Pages 325-353

    The present study seeks to investigate noun phrase structures and the ordering of their constituents in German. In German, noun phrase dependents can be placed on both sides of the head. This feature adds to the complexity of the order of the noun phrase structure. One of the aims of this study, which is descriptive, is to find out whether the ordering of the constituents on both sides of a noun phrase follows any rules or that such ordering is arbitrary. The results indicate that the constituents which are placed on the left side of the head agree with it, while such agreement does not exist in the constituents on the right side of the head.  The paper also gives some examples of noun phrase structures that are in contrast with the existing categories and determines why these contrasts exist. Finally, we will argue that the reason for some inconsistencies in adjective inflection in a noun phrase is the syntactic order of constituents in the noun phrase.

    Keywords: Noun phrase, adjective, case, German, ordering of constituents
  • Claris Sarkissian Seghin, Mahinnaz Mirdehghan Farashah* Pages 355-394

    In the present research word order has been used to determine the type of Eastern Armenian Language in comparison to the groups of “Eurasian” and “world” languages based on Dryer's (1992) “Branching Direction Theory”. Dryer (1992), has introduced 23 correlation pairs as verb-patterned and object-patterned, to determine the word order in languages. He has argued against Greenberg's (1963) “Head-Dependent Theory” and by presenting “Branching Direction Theory” has concluded that the word order correlations reflect a tendency for languages to be consistently right-branching or consistently left-branching. The main question here is to investigate the belonging of Eastern Armenian language to the OV or VO language types, in comparison to “Eurasian” as well as “world languages”. In achieving the research goals, 19 valid correlation pairs have been analyzed within the collected data. The results show that Eastern Armenian language in comparison to group of “Eurasian” languages has 14 characteristics of strong OV languages and 15 characteristics of strong VO languages, hence, it has a tendency to VO languages; In case of its comparison to the group of “world languages” it has 14 characteristics of strong OV languages and 14 characteristics of strong VO languages, hence, it has a tendency to both OV and VO languages. Furthermore, it illustrates that despite Dryer's (1992) claim, the Eastern Armenian language does not have tendency to be classified consistently in a left-branching or right-branching type. Based on these, the median type could be considered as an independent type for Eastern Armenian language.

    Keywords: correlation pairs, Eastern Armenian, word order, linguistics typology, Branching Direction Theory
  • Tayebeh Ghasemi, Hossein Navidinia*, Mitra Rastguo Moghadam, Hamid Tirani Niknejad Pages 395-425

    Although the hearing skills of children with hearing loss are improved with the help of hearing aids, cochlear implants, and speech therapy, they have difficulties understanding and producing language because of their delayed hearing onset. Considering that these children go to school with their hearing peers, it is needed that their oral language performance be compared with the hearing students. Hence, the present study analyzed and compared the oral language skills of children with hearing loss having hearing aids and cochlea implants, with their hearing counterparts. For this purpose, 39 children aged 6-8 years were examined by the Told-p:3 test. The participants included 16 hearing children, 13 children with cochlear implants, and 10 children with hearing aids. The data were analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. The results showed no significant difference in syntactic and semantic skills of children having hearing aids and cochlear implants. However, the findings indicated a significant difference between hearing children and children with hearing loss ones having hearing aids and cochlear implants in their semantic and syntactic skills. Therefore, it is needed that children with hearing loss go through verbal-auditory rehabilitation training until they reach the hearing level of hearing children. Neglecting this issue can have detrimental effects on their educational achievements and future job performance.

    Keywords: Oral language, children with hearing aids, children with cochlear implants, semantic, syntactic skills, Told-p:3
  • Zeina Oussama Al-Bouzeh, Faramarz Mirzaei*, Roya Letafati, Masoud Fekri, Hojjatollah Farahani Pages 427-460

    The psychological factors, relationships with colleagues and the culture of the target language, play an active role in academic achievement. The main issue of this study is to determine the psychometric properties of the scale of these factors in learning Arabic for Iranian students at the undergraduate level. This study used the mixed exploratory sequential design. The initial items were designed in the form of a qualitative research and semi-structured interviews with specialists in teaching the Arabic language and literature and experts in educational psychology. The final form which contains (83) of items was determined. To ensure its validity and reliability, a sample of (100) students at undergraduate level was conducted through the official virtual educational spaces and the sampling method. Results (83) essential items were selected based on the Lawshe criterion with (CVR) above (0.6), and the total (CVI), by using software (SPSS), was equal to (0.83) which is acceptable. The internal reliability of the scale was calculated through Cronbach's alpha, and all values were higher than (0.8), which indicates the internal reliability of the scale factors. The (CR) and the (AVE) of the scale factors were higher than (0.8) and (0.5) which Shows the scale’s convergent validity. (CCV) indicates a significant relationship between scale factors and averages of the research sample. In total, the final scale has (32) items with (64.22) of the variance of the total scale. Accordingly, the scale has the appropriate psychometric properties to determine the essential factors that affecting the academic achievement.

    Keywords: evaluation scale, academic achievement, psychological, interpersonal factors, Arabic language teaching
  • Farzaneh Shakki, Jila Neaini*, Omid Mazandarani, Ali Derakhshan Pages 461-510

    Considering one of the earliest calls for applying pragmatics in second language, Kasper and Rose’s (2002) study “Is Pragmatic Teachable?”, pragmatic features have been analyzed during the last 20 years in EFL/ESL contexts. The amalgamation of studies has been conducted on many speech acts around the world within the last two decades, among which request, apology, and refusal are considered as the most-appreciated speech acts in Iran. The purpose of the present paper is to unravel the overall effectiveness of the intervention on the speech acts of request, apology, and refusal in an Iranian EFL context. To this aim, out of a total number of 80 studies, 57 papers were chosen based on the inclusion and exclusion criteria, which were coded for the analysis. The results of the study revealed that the instruction of request, apology, and refusal is effective and generated a mean of (g = 1.43) which is significant, reflecting a quite large gain of instruction. The paper concludes with pedagogical implications and suggestions for future studies.

    Keywords: Meta-Analysis, Pragmatics, Instruction, Request, Apology, Refusal
  • Kaveh Hedayat*, Ferdows Aghagolzadeh, Jinous Shirvan Pages 511-540

    cognitive critical discourse analysis leads us to figure out economic damages on people can have verbal origin. The main goal of this paper is to investigate the recent economic crisis which led to inflation with Fairclough model (2014) by analysing a text concentrated on making the exchange rate fixed for dollar by central bank of iran manager of 10th government on 01/25/2012. In this paper data are selected from the five initial sentences of a text from "sayte tahlili khabari asre iran" by news ID:195709. we analysed the text in 3 dimensions of description, interpretation & explanation then looked through inflation caused in society verbally. The result indicates the economy activists in charge of power through economic discourse can target the mind of people and make them excited so that to change their capitals into dollars bringing inflation & inflation expectations to happen.

    Keywords: cognitive critical discourse analysis, power, persuasion, Economy discourse, inflation
  • Mohammad Hassanzadeh*, Hadis Tamleh Pages 541-569

    Lexical bundle research has recently come to the forefront of corpus-driven studies. Previous corpus studies have documented conflicting results regarding the frequency and function of lexical bundles (LBs) in academic prose. To date, however, no study has exclusively investigated LBs in the "discussion" sections of research articles generated by professional native English authors. The current study addressed this gap by examining the frequency, structure, and function of the most frequent four-word LBs. The corpus was composed of the discussions of published research papers authored by native (L1) writers. The data were extracted from five reputable international journals in the field of applied linguistics, consisting of over 300,000 words. Using AntConc, all the lexical sequences were retrieved with a frequency of 10 and a range of 5. The results revealed that LBs were predominantly used by English writers. Structurally, it was found that phrasal bundles were the most frequent in our corpus. Findings also demonstrated that functionally, referential bundles were extensively employed. In addition, stance bundles and discourse organizing bundles were the most prevalent after referential bundles. Finally, the findings are discussed in terms of the implications for non-native writers regarding the use of LBs in academic prose.

    Keywords: Corpus, Discussion, Lexical bundles, Native-English writers, AntConc
  • Tahreh Taherian, Ali Mohammad Fazilatfar*, Golnar Mazdaista Pages 571-607

    One of the important abilities to understand emotions of others and oneself is emotional intelligence (EI). In addition, studies in the realm of psycholinguistics have indicated that EI is a highly relevant variable for managing negative emotions such as foreign language classroom anxiety (FLCA). In this study, we investigated the longitudinal association between adult English as a foreign language (EFL) learners’ trait emotional intelligence (TEI) and foreign language anxiety (FLCA). To this end, we conducted Latent Growth Curve Modeling (LGCM) to analyze data collected from 309 Iranian L2 learners in three measurement occasions during a year of learning English in private institutes. The results showed that while L2 learners' TEI increased, their level of FLCA decreased during the year. Also, at the beginning of the study, the significant negative correlation between L2 learners' TEI and FLCA was low but, during the semester, the negative correlation between the two variables turned out to be high

    Keywords: Trait emotional intelligence, foreign language classroom anxiety, longitudinal study, Latent Growth Curve Modeling